personlig assistent falun

Att vara någons högra hand

Att vara någons högra hand

Det finns yrken och så finns det yrken. Att vara någons personliga assistent innebär att man hjälper en människa i vardagen. Med vad då? Svaret är: allt. Ja, allt som personen i fråga behöver hjälp med. Det kan handla om så grundläggande saker som att duscha, klä på sig och äta mat. Men också saker som inte nödvändigtvis anses livsnödvändiga, men som fyller våra liv med glädje. Som att träffa vänner och familj, komma ut på en skön promenad, gå på bio eller besöka en fotbollsmatch. Assistentens roll är att se till att en person med funktionsnedsättning kan leva ett så vanligt liv som möjligt. 

 

Rollen som personlig assistent

För att passa i rollen som personlig assistent behöver man vara lyhörd och duktig på att läsa av situationer och människor. Vissa brukare, som användaren av personlig assistans kallas, kan själva kommunicera sina behov. Andra har inte lika lätt för att uttrycka dem, vilket gör att ett stort ansvar läggs på den personliga assistenten när det kommer till att snappa upp vad som behöver göras i olika situationer. Många gånger behöver man verka i brukarens olika sociala sammanhang, och då är det viktigt att vara professionell och minnas att man är där för att stödja personen man arbetar för, och hålla sig i bakgrunden om det är önskvärt. 

 

 

Brukaren bestämmer över sin tillvaro

En del personer med personlig assistans föredrar dock att assistenten är delaktig i sociala sammanhang. Det hela är upp till brukaren, och assistentens roll är att förhålla sig till dennes önskemål. Eftersom en assistent arbetar tätt ihop med sin brukare är det viktigt att man kommer väl överens och har kemi. För den som letar efter en personlig assistent i Falun finns det assistansbolag som hjälper till med rekryteringen. Tillsammans sätter man också upp en genomförandeplan som ska följas av assistenterna.