takpannor

Ge ditt hus en vacker hatt som klarar tidens tand

Ge ditt hus en vacker hatt som klarar tidens tand

Be någon att rita ett hus och du kommer att få en bild av ett hus med dörrar och fönster samt ett snedställt tak där det finns ett vågliknande mönster för husets takpannor. Att lägga tegeltak på hus har människan gjort sedan antiken. Varför då? Därför att det är en beprövad metod som fungerar över tid, materialet är stabilt, lättskött och har en lång hållbarhet. Taktegel blir även vackrare med åren, då man brukar säga att taket får en viss patina. Idag finns även betongpannor som alternativ, betongpannan är något tyngre men är starkare i sin sammansättning, den har vanligtvis en livslängd på 35-40 år. Tegelpannan har en livslängd på omkring 70 år. Idag finns takpannor i många olika former och du kan påverka utseende på ditt hus beroende på vilket val du gör, var inte rädd för att lita på din egen intuition när du väljer form och färg. Betrakta ditt hus och dess omgivning innan du gör ditt val av material, ta tid på dig och be om materialprover innan du går till handling. 

 

Byte av takpannor

Vilket val du ska göra vid byte av takpannor är beroende av faktorer som pris, hållbarhet och utseende. Tegelpannor har en längre livslängd än betongpannor men är vanligtvis något dyrare, fördelen är att du kan återanvända pannorna, då du endast behöver byta ut takpappen och läkten

Gör det själv eller anlita hantverkare

Det är inte svårt att lägga om pannor på taket själv, även för den som är ovan vid hantverk och snickeri kan om/-ny läggning av takpannor vara ett bra första projekt. Det kan faktiskt vara ett trivsamt arbete när vädret och förutsättningarna är de rätta.

Idag finns det gott om duktiga hantverkare som gör jobbet åt dig, ibland kan det vara en fördel att rådfråga hantverkaren innan du köper material och be om dennes expertis inför ditt val av material. Lycka till!