Minireningsverk

Minireningsverk till fritidshuset

Minireningsverk till fritidshuset

editorial

För många är det en dröm att ha en sommarstuga eller ett fritidshus att kunna åka till när man vill fly vardagen. Andra gånger kan det handla om ett hus som man ärvt och fortfarande vill förvalta och tillbringa tid i. Att äga ett hus på avstånd kräver fortfarande samma jobb med att sköta, måla och ta hand om det. 

Många äldre hus har dessutom utedass eller liknande, eller alternativt ett åldrat avloppssystem. Det kan vara dags att modernisera avloppet på många sätt. Lägg till att många kommuner vill att man ansluter sig till deras avloppsnät. Dock är det inte alltid lätt att göra detta. Det kostar ofta ganska mycket att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet. Dessutom ligger många fritidshus väldigt avlägset, vilket gör att det blir ett stort projekt av det hela.

image

Minireningsverk för ett eller flera hus

Hur stort minireningsverk man behöver beror ju lite på om det är ett eller flera hus som går samman. När det gäller fritidshus så är de testade för att användas intensivt några veckor på sommaren och sedan stå orörda under 26 veckor. Mätningarna på bland annat fosfor visade att reningseffekten är väldigt hög, över 90%. Det gäller såväl vid regelbunden användning som användning vid oregelbundna tillfällen.

Priset för ett minireningsverk varierar givetvis beroende på vilken storlek man köper. Det finns reningsverk för såväl ett hushåll som för flera hushåll. Ett bra tips är då att gå ihop med grannen eller kanske flera grannar. När man är två eller fler hushåll som går ihop behöver man förvisso ett lite större reningsverk. 

Även om ett större minireningsverk är dyrare i inköp, så delas alla kostnader mellan ägarna. Utöver inköp av reningsverket behöver man även beställa tömningar på en del minireningsverk. Även där kan man räkna in en delad kostnad om man är flera hushåll.