Sidohängda fönster

Sidohängda fönster är funktionella och ger bra ljusinsläpp 

Sidohängda fönster är funktionella och ger bra ljusinsläpp 

I Sverige, med vårt kalla klimat, tillbringar de flesta mycket tid inomhus. Kanske är det därför extra viktigt att värna om trivsel i våra hem. Det kalla och mörka klimatet innebär också att det är av vikt att försäkra sig både om tillräckligt ljusinsläpp och om ett bra inomhusklimat. 

Skandinavisk design präglas av ett enkelt och avskalat, minimalistiskt uttryck. Detta går ofta igen i de typer av fönster som är populära här. I sidohängda fönster sitter fästena på sidan av ramen. De har ett elegant och enkelt utseende, och passar därför bra i många skandinaviska hem. Sidohängda fönster är också mycket funktionella och lätta att öppna och stänga. 

Fönster för maximalt ljusinsläpp

Sidohängda fönster passar i de flesta rum. Eftersom de inte har spröjs finns inget som hindrar ljuset. Därmed får rummet maximalt av det viktiga dagsljuset. Detta, tillsammans med det avskalade utseendet och den funktionella designen, har gjort att sidohängda fönster är en av de mest populära fönstervarianterna i Sverige och Skandinavien. 

I Sverige öppnas de sidohängda fönstrena vanligtvis utåt. I länder där det är vanligt med fönsterluckor öppnas däremot fönstrena ofta inåt, mot rummet.

Olika varianter av fönster

För den som vill byta fönster i sin bostad finns mycket att ta ställning till. De nya fönstrena behöver vara prisvärda och av god kvalitet, och samtidigt uppfylla kraven på funktion och design. Nya fönster är en investering som ska hålla i många år, och det är självklart en fördel om tillverkaren erbjuder flerårig garanti. Träråvaran ska vara noga utvald och gärna FSC-certifierad.

Sidohängda fönster finns i olika utföranden. Hos  https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster finns sex olika varianter av sidohängda fönster. Det finns varianter både med och utan en tvärgående ruta som sitter ovanför de vertikala sidohängda fönstren. Dessa fönster går inte att öppna, men de är en uppskattad visuell detalj.