Snickare

Spana in snickareikungsbacka.se för moderna snickare

Spana in snickareikungsbacka.se för moderna snickare

Vilket är egentligen världens äldsta yrke? I somliga sammanhang hör man människor glorifiera prostitution som just världens äldsta yrke. Det finns dock väldigt lite som kan stärka den tesen. Ett yrke som skulle kunna utmana om epitetet “världens äldsta yrke” är snickaryrket. Snickarna har funnits i tusentals år. Den mest berömda snickaren av dem alla är antagligen Josef, från Bibeln.  

Nästan alla, kristna som okristna, vet att Josef var en snickare. På den tiden, vilket förstås inte är helt ovanligt idag heller, var det vanligt att yrken gick i arv. Men Josefs son (eller ska man kalla honom styvson?) Jesus löpte aldrig snickarlinan fullt ut. Han hade som vi alla vet andra talanger som gjorde honom känd, och ökänd, på andra vis.  

Men det innebar inte att snickaryrket dog med Jesus på korset. Tvärtom. Människan har alltid haft ett behov att få saker snickrade. Det har ända fram till nu funnits ett behov av någon som kan hantera en såg, hammare, spik och brädor. Och det behovet kommer knappast minska.

 

 

Många representationer av snickare

För även om världen blir mer digital och trots allt det där man tjatar om i vart och vartannat sammanhang lär vi fortsätta bygga hus, parkbänkar, möbler och sätta upp krokar och spikar i väggen. Om du jobbar hemifrån och har alla dina möten via datorn, var ska din dator stå då? På skrivbordet, förstås. Ett skrivbord byggt av en hårt arbetande och hederlig gammal snickare.  

Det är lätt att tänka på en stereotypisk bild av en snickare som en man i blå overall, grova händer och gubbkeps. Men alla snickare framstår inte som att de har ramlat ut ur en Emil i Lönneberga-film. Ej heller är alla bibliska figurer. Snickare är män och kvinnor av alla åldrar, etniciteter, religioner och de gör ett förbaskat bra jobb. Se exempel på detta här: snickareikungsbacka.se