Fastighetsnät är lika självklart som järnvägen
Internetåldern är inte äldre än att de flesta minns en tid utan internet. De minns också explosionen i andra halvan av 90-talet där samhället gick från offline till online på bara några få år. De tidiga pionjärerna satt med långsamma och irriterande ineffektiva och krångliga telefonmodem. De var dyra och blockerade hushållens många gånger enda telefonlinje. Några få år senare började olika former av bredband breda ut sig över landet och man började prata om en ny infrastruktursatsning. Den största och mest påkostade sedan järnvägsnätet byggdes under andra hälften av 1800-talet.
Idag bygger man inte hus utan datanätverk
Det var länge sedan man kunde tänka sig ett nybyggt hus utan indraget elnät eller vattenledningar. Under många decennier var indragna telefonledningar lika självklart. Inte lika självklart idag dock, då all telefoni antingen är trådlös eller enkelt går att sköta via bredbandsnätet. Det samma gäller kabel-TV-nätet. Idag har båda dessa ersatts av bredbandsnätet som – åtminstone i tätorter – är en absolut självklarhet. Men detta är givetvis inget man drar in själv i en byggnad. Lika lite som man drar in elektricitet eller vattenledningar med lekmannakunskaper. Det behövs expertis för att få optimal täckning i byggnaden.
I ett fastighetsnät ingår en rad olika komponenter
Ett datanät i en fastighet handlar inte enbart om att dra bredbandskablar fram till uttag. Det handlar om att skapa en optimering för hela fastighetens olika internet-behov. Det handlar om fasta bredbandsuttag, wifi-routrar, telenät, kameraövervakning med mera. Installationerna av fastighetsnät kan även förekomma på flera nivåer beroende på vilken service som efterfrågas. Som exempel kan tas upprättande av ett fungerande nätverk med datorer, skrivare, servrar, skyddande brandväggar och smidigt intranät. Inget av detta är något gemene man kan svänga ihop själv, hur noga man än läser en instruktionsbok. På slutändan spar man både tid och pengar på att anlita experter för detta.