filibabba

Bit och smaka på leksaker från Filibabba

Bit och smaka på leksaker från Filibabba

Mums filibabba. Det är ett uttryck de flesta är bekanta med. Så fort du ser en bit mat eller snacks som får det att vattnas i munnen på dig, då är det där uttrycket inte långt borta. Nästan som en reflex gnider du dig om magen, slickar dig om munnen och utbrister “mums filibabba” för dig själv. Begreppet “mums” har använts i svenskan sedan 1850-talet, men det var först cirka hundra år senare “filibabba” lades till. Nu lär det nog hålla i många år till. 

Det är inte svårt att förstå var leksaksleverantören Filibabba har fått sin inspiration från. En stor del av Filibabbas utbud är leksaker för mindre barn. Sådana barn som fortfarande inte har utvecklat alla tänder. Ungar som fortfarande är kvar i den orala fasen och tycker det är himla spännande att smaka på allting. Dessa barn har förstås ett behov av att stoppa saker i munnen. Ett behov som Filibabba fyller. Med sina leksaker, alltså.  

 

 

Filibabba håller borta monster

Filibabbas leksaker är anpassade för att barnet ska kunna bita och smaka på dem. Det är därför många av dem till och med kallas för bitleksaker. De är stora och mjuka gummileksaker som tål att bitas på och som inte går att svälja eller sätta i halsen. 

Det hade varit stor skillnad om barnet försökt smaka på små legobitar. En sådan kombination ska du förstås till varje precis försöka undvika. Annars är nog den orala fasen också den sista fasen ditt barn går igenom. 

Nu är det förstås inte meningen att barnet ska bita i alla Filibabbas leksaker. Det finns annat i utbudet också. Som till exempel nattlampor. En annan fas i barnets liv är att man lätt blir rädd för mörkret. Då kan det kännas tryggt med en lampa som håller borta alla monster i mörkret. Samtidigt som man suger på en gummileksak.