Attefallshus regler

Ett komplementbostadshus utan bygglov

Ett komplementbostadshus utan bygglov

Att bygga en komplementbyggnad på sin tomt har man stor nytta av, inte minst som gästhus. Att välja ett attefallshus är en stor fördel, då man har möjlighet att använda det på fler sätt än en vanlig friggebod. Attefallshuset kan förutom förvaring även användas som gästhus och fördelen är då att man kan dra in el, vatten och utrusta det med kök och badrum.

En annan stor fördel är att byggnadsarean får vara 25-30 kvm på ett attefallshus. Byggnadsytan på 30 kvm gäller om byggnaden ska användas som ett bostadshus och kallas då ett komplementbostadshus. Det ska då ha både kök och badrum. Om attefallshuset är på 25 kvm kallas det ett komplementhus och där behöver inte badrummet eller köket vara godkänt. 

Om du funderar på att bygga ett attefallshus på din tomt finns det vissa regler att ta hänsyn till. Först och främst så måste det finnas ett bostadshus på tomten. Här kan man välja att bygga ett eller flera små attefallshus, men reglerna är så att de tillsammans inte får överstiga den totala byggnadsarean utan byggnadslov. Jämfört med en friggebod, där den totala byggnadsytan inte får vara större än 15 kvm utan byggnadslov, så är ett attefallshus ett bättre alternativ om man vill ha en större byggnad.

Har du redan en friggebod på tomten som max är 15 kvm kan du ändå bygga ett eller flera attefallshus utan bygglov. En annan viktig detalj som man inte får glömma, är att göra en anmälan till byggnadsnämnden. När man fått startbesked från dem kan man sätta igång med bygget.

Att välja ett attefallshus medför många fördelar, inte minst för att gästerna får bättre utrymme. Det kan också användas till en avskild byggnad för hobby eller hemmakontor. En annan fördel är att när barnen växer upp kan det användas som en egen liten bostad till tonåringen. 

På hus-bloggaren.se kan du få ytterligare information.