Innertak

Innertak och andra lösningar för en habil arbetsmiljö

Innertak och andra lösningar för en habil arbetsmiljö

Vi omges konstant av ljud, förutsatt att vi inte bor som eremiter någonstans högt uppe på ett berg. Hur ljuden påverkar oss är en sak som många kanske inte tänker på. Jämför med hur det är när fläktarna stängs av på jobbet efter att ha stått och surrat ett tag. Plötsligt känns det som om att en massa spänningar släpper i kroppen. Ljud har med andra ord en stark påverkan på oss.

Ett bidrag för hemmakontoret?

Samma sak gäller all trafik som de flesta av oss är en del av i vardagen. Det brummar, tutar och låter på andra sätt – överallt. I varje fall om vi vistas i staden. Kan det vara så att det byggs upp en stress inom oss – precis som med fläktarna – som vi inte är varse om?

Som tur är så finns det lösningar för att få inomhusmiljön i städerna att liksom stänga ute mycket av det där som försiggår utanför på gatorna. Bra fönster isolerar en hel del tillsammans med lösningar som innertak och ljuddämpare. Hemma kan du också testa att sätta upp ett tjockt tyg på en vägg så att ljudet inte ska studsa så mycket vid datorn.
Trots allt så sitter många av oss och arbetar hemifrån numera, vilket gör att vi också blir varse om arbetsmiljön hemmavid.

Visst vore det fantastiskt om våra arbetsgivare i framtiden kunde bidra med ekonomiskt stöd om distansarbete blir en allt vanligare permanent lösning. Precis som man får friskvårdsbidrag så kan man få ergonomibidrag. Det kan som sagt handla om allt från inköp av kontorsstolar till ljudisolering.

Om detta blir verklighet återstår att se. I takt med att utveckling nu som sagt tycks gå mot hemmaarbete kommer också nya lösningar och branscher att växa fram. På många sätt är vi nu med om en evolution som lite påminner om något vi har varit med om tidigare: När vi gick från att vara nomadfolk till att bli stationära på våra gårdar.