saxofon

På musikens svindlande vägar

På musikens svindlande vägar

Vad är ett instrument? Egentligen?
Ja att det är ett verktyg för att spela musik är självklart. På många sätt är det också en förlängning av den musiker som spelar på det givna instrumentet.
När man först lyfter upp sitt instrument förstår man kanske inte detta faktum. Det är istället något som kommer med tiden. Ju mer man utforskar musikens värld desto mer mutar man in sitt eget område mitt i allt detta. Från att först kanske främst kanalisera sina idoler så hittar man sitt eget sound.

Självklart är detta egna uttryck en sammanvägning av de influenser och idoler som man har. Men med tiden växer det som sagt fram något som är unikt och som inte någon annan kunde ha gjort.
Det finns en oändligt massa faktorer som spelar in i detta unika. Inte bara den musik som man lyssnar på, utan även ens fysiska förutsättningar.
Bara en sådan enkelt sak som om man har korta eller långa fingrar gör sitt. Eller varifrån man kommer.
Det finns ju till exempel ett distinkt skandinaviskt sound präglat av det väder som vi har häruppe. 

Det spännande med musiken är också alla vägar som finns. Tids nog kanske du blir sugen på att spela ett nytt instrument. Många börjar med gitarr eller piano, men det finns många andra spännande instrument som kanske inte är lika vanliga.
Det roliga är att ju fler instrument man spelar, desto mer korsbefruktning uppstår.

Dave Grohl i Foo Fighters har en vida känd bakgrund som trummis i bland annat Nirvana. I en intervju berättade han att han spelar gitarr som om vore de trummor – han letar alltid efter en rytm. Frågan är hur det skulle låta om han till exempel spelade saxofon?

Idag behöver nya instrument inte kosta skjortan, vilket DanGuitar är ett bevis på. Det gör att den som är sugen på att lära sig spela ett nytt instrument kan göra det förhållandevis lätt.
Låt äventyret börja!